Kuinka saada maksuton matkavakuutus luottokortin kylkiäisenä

Voiko tunnetun vakuutusyhtiön matkavakuutuksen saada ilmaiseksi? Kyllä! Joidenkin pankkien luottokortteihin liittyy etuna matkavakuutus. Matkavakuutuksen voimassaolon ehtona on vain, että matka on maksettu luottokortilla. Tähän kirjoitukseen olen etsinyt parhaat luottokortit ja muut keinot saada matkavakuutus ilmaiseksi.

Suoraan asiaan? Norjalaisen Komplett Bankin Mastercard on mielestäni paras valinta. Kortti on ilmainen ja siihen kuuluu kattavat vakuutukset.

Miksi ottaisin luottokortin?

Matkavakuutuksen lisäksi luottokortissa on muitakin hyviä puolia.

  1. Luottokortteihin sisältyy usein maksuturva/ostoturva. Jos esimerkiksi lentoyhtiö menee konkurssiin, saat rahasi helposti takaisin, jos käytit lentojen maksamiseen luottokorttia. Muilla maksutavoilla todennäköisesti menetät rahasi. Luottokorttien maksuturva auttaa myös, jos esimerkiksi ulkomailla korttitietosi varastetaan, ja varas tekee ostoja kortillasi.
  2. Luottokortit toimivat muita kortteja todennäköisemmin ulkomailla. Visa Electron, Visa Debit ja Visa Debit/Credit-yhdistelmäkortti voivat kaikki olla ongelmallisia ulkomailla. Maksutapahtuman katevarmennus ei välttämättä toimi kaikissa paikoissa, ja Suomessa paljon käytetyt yhdistelmäkortit voivat aiheuttaa hämmennystä ulkomailla, tai maksulaitteet eivät tue niitä. Luottokortilla maksu onnistuu aina, vaikka katevarmennusyhteys pankkiin ei toimisikaan.
  3. Parhailla luottokorteilla voi nostaa ilman kuluja käteistä ulkomailla automaatista. Monet suosituimmat suomalaiset pankit perivät ulkomailla nostosta oman nostokulunsa. Huom! Käteistä ei usein kannata vaihtaa rahanvaihtopisteessä etukäteen tai paikan päällä. Halvin tapa saada käteistä on nostaa sitä automaatista luottokortillasi.
  4. Ilmaista maksuaikaa ostoksille. Tyypillisesti korotonta maksuaikaa on 30 päivää.
  5. Aiotko vuokrata auton? Useimmiten luottokortti vaaditaan vuokrauksen yhteydessä. Esim. Electron- tai Debit-kortti ei kelpaa maksuvälineenä, kuten ei myöskään käteinen. Luottokortti vaaditaan, koska sitä käytettäessä vuokrausyhtiö voi varmistua, että se voi veloittaa mahdolliset autolle aiheutetut vahingot jälkikäteen.
  6. Oletko varautunut siihen, että hukkaat nykyisen korttisi, sen siru hajoaa, tai pankillasi on tietoliikenneongelmia? Yleinen neuvo on, että kannattaa ottaa itselleen ainakin kaksi maksukorttia, mielellään eri pankeista.

Minulla on jo luottokortti, miksi ottaisin uuden?

Olen oppinut kantapään kautta, että erillinen luottokortti on hyvä olla olemassa oman pankin kortin lisäksi. Minulla oli Debit/Credit-yhdistelmäkortti omasta pankistani. Juuri ennen kesälomamatkaani sain kuitenkin viestin pankistani, että korttini on turvallisuussyistä kuoletettu, koska on mahdollista, että korttitiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Syynä saattoi olla esimerkiksi se, että pankki näki, että olin käyttänyt automaattia, josta myöhemmin oli löydetty skimmauslaite, tai että olin joskus maksanut kortilla nettikaupassa, joka oli myöhemmin hakkeroitu. Pankki ilmoitti, että uusi kortti tulisi postissa muutaman viikon sisällä. Jäin siis täysin ilman korttia juuri kun lomamatka oli alkamassa!

Joskus pankeilla on myös tietoliikennehäiriöitä, jolloin ei auta, vaikka sinulla olisi kaksi erillistä korttia (Esim. Visa Credit ja Debit erikseen) omasta pankistasi.

Myöhemmin, kun minulla on ollut toisesta pankista luottokortti oman pankkini peruskortin lisäksi, olen itse päässyt useamman kerran auttamaan ystäviäni hädässä, kun heidän korttinsa eivät ole toimineet. Minulla on aina ollut ainakin yksi toimiva maksukortti, joka toimii luotettavasti myös ulkomailla.

Miksi luottokortin kylkiäisenä saa ilmaisen matkavakuutuksen?

Luottokortteja myöntävät pankit eivät tietysti tee hyväntekeväisyyttä. Pankit saavat luottokortin käyttäjältä rahaa, jos kortin käyttäjä haluaa käyttää kortin varsinaista luotto-ominaisuutta, eli ei maksa koko luottokorttilaskua pois korottoman maksuajan sisällä. Kun maksua siirtää myöhemmäksi, maksat pankille korkoa. Pankit haluavat tarjota hyviä etuja luottokortin kylkiäisenä, jotta useammat ottaisivat kortin. Kaikki eivät käytä kortin luotto-ominaisuutta, mutta mitä useammalla on kortti, sitä useampi päättää joskus käyttää luottoa.

Useimmat pankit tai niiden emoyhtiöt omistavat myös vakuutusyhtiön, tai ovat muuten tiiviissä yhteistyössä jonkin vakuutusyhtiön kanssa. Tällöin matkavakuutus on helppo antaa kaupanpäällisenä. Pankit olettavat myös, että matkailevat ihmiset haluavat muita useammin luottokortin, jolloin matkavakuutus on kätevä etu.

Jos maksat koko luottokorttilaskusi aina korottoman maksuajan sisällä, eli yleensä n. 30 päivän sisällä ostoshetkestä, ei joistain luottokorteista koidu lainkaan kuluja.

Parhaat luottokortit

Tässä on parhaat luottokortit, jotka olen löytänyt.

Komplett bank Mastercard

Katso tarkemmat tiedot Komplett Bankin sivuilta.

Kannattaa myös tarkastaa esim. Bank Norwegian.

Luottokortin huonot puolet

Mitä huonoja puolia uuden luottokortin ottamisella matkavakuutuksen takia on? Pidä mielessä ainakin se, että jos et maksa koko luottokorttilaskuasi korottoman maksuajan aikana, tulee luoton käytöstä kuluja, kuten mistä tahansa lainasta.

Esimerkiksi Komplett Bank Mastercardin korkoesimerkki ostoksen osamaksun yhteydessä:
Korko 19,94 % ja tod. vuosikorko 21,87%, 1 000 €/12kk. Yht: 1 108 €.

Muistathan myös pitää matkalla mukana Kelan myöntämän Eurooppalaisen sairaanhoitokortin.