Passikuvat hinta­vertailussa paikka­kunnittain

Passikuva voi maksaa jopa monta kymmentä euroa, mutta nopealla vertailulla säästää helposti.

Kannattaa huomata, että kätevää sähköisesti lupahallinnolle toimitettavaa kuvaa, jonka käyttöä poliisi suosittelee, ei välttämättä saa kaikista halvimmista kuvaamoista.

Passikuvan hinta

Alla on yhteenveto koko Suomen hinnoista. Vertailussa on mukana yhteensä 202 kuvaamoa.

Sähköinen lupakuvajärjestelmään toimitettu kuva Tulostettu kuva

Passikuva-automaatti

Joillain paikkakunnilla Suomessa on valokuva-automaatteja, joista voi saada passikuvaksi kelpaavan valokuvan. Käytännössä kaikkia automaatteja ylläpitää Ruotsalainen Speed Services. Lisäksi esimerkiksi Gigantilla on liikkeissään on joissain liikkeissään omia automaattejaan.

Jos suunnittelet automaatin käyttöä, huomioi, että tällä hetkellä mistään automaatista ei saa Poliisin sähköiseen järjestelmään toimitettavaa passikuvaa. Vaikka automaattien mainostetaan tarjoavan sähköisiä passikuvia, on tämä harhaanjohtavaa. Automaateista saa kuvatiedoston omaan sähköpostiinsa, mutta kuvan toimitus Poliisin sähköiseen järjestelmään on käyttäjän vastuulla. Yhtä helposti voit siis toimittaa minkä tahansa kuvatiedoston Poliisin sähköiseen järjestelmään.

Huomioi myös, että valokuvaamoissa voi yleensä vapaasti otattaa useita kuvia ja valita niistä parhaan. Automaateissa uudelleen yritys samaan hintaan ei välttämättä onnistu.

Passikuvan hinta valokuvaamoissa

Vertailun tietoja päivitetään jatkuvasti. Kunkin kaupungin vertailusivulla näytetään, koska sen kaupungin vertailun tietoja on viimeksi päivitetty. Kaikkien kuvaamoiden hintatiedot eivät ole saatavilla verkosta. Näissä tapauksissa hinnat on kysytty liikkeistä.

Järjestelmäkamera passikuva-studiossa

Valokuvaamoiden hinnat vaihtelevat hieman paikkakunnittain. Sähköiseen lupapalveluun toimitettavan kuvan hinta on tyypillisesti n. 20€. Halvimmillaan sähköisen kuvan voi saada 10€:lla ja kalleimmillaan saa pulittaa jopa yli 30€.

Jos tulostetun kuvan haluaa saada edullisesti, kannattaa kuvaamojen lisäksi pitää mielessä kuva-automaatit ja Verkkokauppa.com.

Selvästi halvin on Verkkokauppa.comin myymälöissä kameraosastolla saatava palvelu (1,00€), mutta sen kanssa on huomioitava, että kuvan saa vain tulosteena ja arkisin klo 9-13.

Tarvitseeko passikuvan ottoa varten varata aika?

Normaali käytäntö valokuvaamoissa on, että passikuvaa varten ei tarvitse varata aikaa. Liikkeeseen voi mennä aukioloaikana ja passikuvan saa heti mukaansa, jos ottaa paperisen kuvan. Sähköinen kuva ladataan heti ottamisen jälkeen lupahallinnon valokuvapalvelimelle. Saat aina joko paperilla tai sähköisesti (esim. tekstiviesti) kuvatunnuksen, kun kuvasi ladataan lupahallinnon valokuvapalvelimelle. Kuvatunnus yksilöi kuvasi, ja tarvitset kuvatunnuksen esimerkiksi hakiessasi passia, jotta poliisi osaa nopeasti hakea järjestelmästä oikean kuvan.

Kuinka kauan ennen tarvetta passikuva pitäisi käydä ottamassa?

Liikkeessä ja automaatissa passikuvan voi käydä ottamassa juuri ennen kuin kuvaa tarvitsee. Normaalisti kuvan saa aina välittömästi ottamisen jälkeen käyttöönsä, eli se tulostetaan tai se ladataan lupahallinnon valokuvapalvelimelle. Kuvan toimituksesta ei siis pitäisi aiheutua viivettä, joka pitäisi huomioida.

Huomioi kuitenkin, että passihakemukseen tarvitset sähköisen kuvan kuvatunnuksen, eli kuva täytyy ottaa ennen passihakemuksen täyttämistä!

Passikuva ei saa olla yli 6kk vanha. Lupahallinnon kuvapalvelimelle ladatuissa kuvissa 6kk alkaa kuvan lataamisesta palveluun. Tulostetuissa kuvissa säännön noudattaminen jää passin tai luvan hakijan omatunnon asiaksi. Tietysti selvästi vanhaa kuvaa ei hyväksytä.