10 vinkkiä - näytä hyvältä passikuvassa

kasvot
Mikko H.·
päivitetty 20.4.2019

Tämän kirjoituksen päivitetty versio on saatavilla osoitteessa: PassportPhotoLab.com/fi/artikkelit/kuinka-nayttaa-hyvalta-passikuvassa/

Ketäpä ei kiinnostaisi, miltä näyttää passikuvassa tai ajokortissa. Esimerkiksi ajokortissa oleva kuva saattaa hyvinkin olla se kuva sinusta, joka kerää kaikista eniten katsojia, ja yhtä ja samaa otosta täytyy ihailla vuosikymmenien ajan.

Passikuvaa koskevat tarkat säännöt, mutta yllättävänkin paljon on silti tehtävissä. Keräsimme valokuvauksen ammattilaisten parhaat vinkit siihen, kuinka voit näyttää parhaimmaltasi passikuvassa.

Asento

Työnnä päätä hieman eteenpäin

Leukalinjan erottuvuus vaikuttaa kasvokuvassa paljon. Huonosti erottuva leuan linja on usein syynä, jos kuvattava näyttää kuvassa todellisuutta pyöreämpikasvoiselta ja lihavammalta. Oikeassa elämässä ihmisen stereonäkö ja se, että emme koskaan ole täysin paikallaan auttavat meitä erottamaan toisten ihmisten leukalinjan. Kaksiulotteisessa kuvassa leuan erottuvuus jää puolestaan pelkästään valon ja varjon vastuulle. Valaistuksen lisäksi myös kuvattava voi asennollaan vaikuttaa asiaan paljon.

Ammattikuvaajat kehottavat joskus malleja työntämään päätä kameraan päin. Asento ei ole kovin luonnollinen sivusta katsoen, mutta edestäpäin niskan asentoa ei huomaa. Pään työntäminen eteenpäin kiristää ihoa leuan ympärillä ja auttaa luomaan selkeämmin kuvassa erottuvan linjan. Kannattaa katsoa Peter Hurleyn erinomainen video aiheesta, videolla on paljon hyviä esimerkkikuvapareja! Älä liioittele passikuvassa tämän tekniikan kanssa.

sivu takana
etu takana
sivu edessa
✔️
etu edessa
✔️

Muista, että tämä ei tarkoita pelkän otsan tuomista eteenpäin, eikä toisaalta myöskään pelkän leuan työntämistä kameraa kohti. Passikuvassa kasvojen täytyy olla suorassa. Instagram-tyylinen yläviistosta otettu kuva, tai muuten otsa lähempänä kameraa otettu kuva, näyttää usein hyvältä. Tällaisesta kuvasta olisi kuitenkin vääristyneiden kasvonpiirteiden takia vaikeaa tai mahdotonta tunnistaa kasvoja automaattisesti. Esimerkiksi Helsingin lentoasemalla passikuvaa verrataan koneellisesti passinhaltijaan.

Istu ryhdikkäästi

Ryhdikäs näyttää aina paremmalta. Vaikka passikuva rajataankin kasvoihin, kannattaa silti kiinnittää huomiota ryhtiin. Toimiva kikka on hengittää syvään sisäänpäin ennen kuvan ottoa. Tämä kohentaa luonnostaan ryhtiä: rinta ulos ja hartiat rentona mutta takana.

Ilme

Hymyile kevyesti

Kaikki tietävät, että passikuvassa ilmeen pitää olla neutraali. Neutraali ei kuitenkaan tarkoita vihaista, surullista tai apeaa. Pieni hymyn kare on täysin sallittu ja tekee kuvassa ihmeitä. Aivan pienikin hymyily tuo myös silmiin paljon puhuttua pilkettä.

Passikuva, jossa malli näyttää kyllästyneeltä
Passikuva, jossa malli hymyilee hieman
✔️

Älä yritä pitää silmiä korostetun auki

Ensimmäinen ajatus kuvattavalla voi helposti olla, että silmiä täytyisi pitää aivan erityisen auki. Tämä ajatus voi tulla siitä, ettei haluta räpäyttää silmiä juuri kuvanottohetkellä, tai siitä, ettei haluta näyttää väsyneeltä. Älä yritä väkisin pitää silmiä auki! Silmien yliavaaminen saa sinut näyttämään pelästyneeltä pöllöltä.

Esimerkiksi muotokuvaajat voivat ohjeistaa siristämään silmiä hiukan. Silmien pieni siristäminen saa sinut näyttämään itsevarmemmalta. Myös aitoon hymyyn liittyy olennaisesti hieman siristyvät silmät ja kohonneet poskipäät. Peter Hurleylla on tästäkin hyvä video. Kuten leukalinjan korostuksessakin, muista olla liioittelematta, etenkin kun kyseessä on passikuva! Passikuvassa on siis hyvä välttää silmien yliavaamista enemmänkin kuin erityisesti siristää.

Katso kauas

Passikuvassa ilme voi helposti näyttää tuijottavalta. Tämän voi välttää siten, että ei keskitä katsetta suoraan kameran linssiin. Sen sijaan tarkenna katse kauemmaksi katsomalla kameran “läpi” tai hieman sen ohi.

Urheile ennen kuvaa

Kasvosi ja ilmeesi näyttävät aivan erilaisilta, kun olet pirteä verrattuna siihen, kun olet todella väsynyt. Hyvä keino olla parhaimmillaan kuvassa on ajoittaa kuvattavaksi meno sopivasti liikunnan jälkeen (n. 15-30 min liikunnan jälkeen) niin, että puna on ehtinyt kadota kasvoiltasi, mutta tunnet vielä olosi pirteäksi ja reippaaksi. Väsyneenä pitkän työpäivän jälkeen kuvaan ei välttämättä kannata mennä.

Hiukset ja ehostus

Katso peiliin

Peiliin kannattaa aina vilkaista ennen kuvaa. Huonosti asettunut hiustupsu, ripsi poskella tai tahra suupielessä on helppo korjata, kunhan ensin vain tietää, että jotain korjattavaa on.

Meikkaa

Naisten ei tarvitse olla passikuvassa ilman meikkiä. Päinvastoin erityisesti silmiä voi meikin avulla tuoda esille. Myös huulia voi korostaa. Äärimmäisyyksiin ei tietysti pidä mennä. Muista kuitenkin mattameikki ja puuterointi, jotta kuvaan ei tule ylimääräisiä kiiltoja.

Tarkista hiuksesi

Hapsottavat hiukset erottuvat helposti taustaa vasten. Esimerkiksi pipo päässä kuvaamoon marssiminen voi saada hiukset sojottamaan kuvassa sähköisinä. Hiukset ja parta kannattaa luonnollisesti olla siistitty edustuskuntoon, jos haluaa näyttää kuvassa hyvältä. Muista kuitenkin, etteivät hiukset saa tulla silmien eteen tai luoda varjoja kasvoille.

Tekniset seikat

Vältä suoraa salamavaloa

Tämä vinkki on enemmän passikuvan itse ottajille, mutta liikkeessäkin käyvä voi etukäteen tiedustella tai tutustua, millaisella valaistuskalustolla liike kuvia ottaa. Ammattilaisen ottaman studiokuvan erottaa usein hyvästä valaistuksesta. Passikuvassa valaistuksen täytyy passikuvaohjeiden mukaisesti olla sellainen, että kasvot ovat tasaisesti valaistut ja ylimääräisiä varjoja ei näy. Siksi valaistuksen suhteen kädet ovat melko sidotut.

Luonnollinen ja yleisesti hyvän näköinen valaistus on samanlainen kuin päivänvalo luonnossa. Ulkona valo on sironnutta, eli valon lähde ei ole pistemäinen, vaan sitä heijastuu kohteeseen eri suunnista, mutta kuitenkin enemmän yläviistosta (auringosta). Samanlaisen valaistuksen saa sisällä, kun esimerkiksi salamavalon heijastaa isoista vaaleista pinnoista, kuten seinästä ja katosta. Suoraan kameran päältä kohteeseen ammuttu salamavalo aiheuttaa luonnottoman lopputuloksen, joka ei imartele ketään. Yläviistosta tuleva valo luo pientä varjoa leuan alle, joka tekee leukalinjasta selkeämmin erottuvan.

Harjoittele etukäteen ja ota monta kuvaa

Harjoitus tekee mestarin. Voit hyvin harjoitella ilmettä peilin edessä ennen valokuvaan menoa. Älä yritä tässä kerrottuja vinkkejä ensimmäistä kertaa kuvaliikkeessä kameran edessä, vaan testaa niitä ensin omassa rauhassa.

Vaikka olisi miten taitava kuvaaja ja hyvä malli, täydellinen kuva tulee harvoin ensiyrittämällä. Monet liikkeet ottavat mielellään useamman kuvan, jos ensimmäiset eivät miellytä. Kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus!

Vaatetus

Pue siistikauluksinen paita

Kasvojesi lisäksi kuvassa näkyy paitasi yläosa ja kaulus. Kuvaan kannattaa valita siistikauluksinen paita. Miehillä hyvä valinta on esimerkiksi normaali kauluspaita. Siisti kaulus tekee kuvasta mukavamman ja tyylikkäämmän oloisen. Vanhemmilla naisilla hyvä vinkki on ottaa kuvaan mukaan tyylikäs huivi kaulalle. Huivi tuo tyylikkyyttä ja auttaa peittämään kaulan ryppyjä. Hyvin avonaista kaulusta kannattaa välttää, koska tämä luo vähäpukeisen vaikutelman, joka ei näytä passikuvassa hyvältä. Hupparia kannattaa välttää kuvausasusteena; se ei näytä siistiltä.

Ota silmälasit ja hattu pois

Vaikka silmälasit on tietyin ehdoin sallittu virallisissa passikuvaohjeissa, kannattaa kuva aina ottaa ilman silmälaseja! Poliisin virkailijasta riippuen silmälasien kanssa otettu kuva voidaan hylätä helpostikin.

Passikuva, jossa malli käyttää silmälaseja

Silmälasit ja hattu kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen kuvausta pois päästä, ettei kasvoissa ole näkyvillä painaumia otsalla tai nenällä.

Etenkin nykyään, kun on alettu käyttää paljon automaattista kasvojen tunnistusta, voivat silmälasit aiheuttaa harmia, vaikka kuva hyväksyttäisiinkin passiin. Esimerkiksi Helsingin lentoasemalla verrataan passikuvaa henkilön oikeisiin kasvoihin automaatin avulla, ja näin varmennetaan, että passin kantaja on myös passin oikea omistaja. Kasvojen tunnistus perustuu kasvojen piirteiden, kuten silmien, ja niiden mittojen ja suhteiden mittaamiseen, ja silmälasit haittaavat tätä, koska ne voivat vääristää silmien kokoa tai sotkea tunnistusta tuomalla ylimääräisiä tummia rajoja kuvaan. Esimerkiksi lentokentällä voi aiheutua viivästystä, jos automaattinen tunnistus ei toimi.

Älä pukeudu valkoiseen

Vaatetusta valittaessa kannattaa muistaa, että passikuvan tausta on vaalea. Vaalea vaate ei erotu taustasta. Kannattaa siis valita jonkin muun värinen vaate, ettei näytä siltä, että pää leijuu tyhjän päällä. Värikontrastin ansiosta selvästi erottuva hartialinja tuo myös ryhdikkyyttä.

Tue pienen lapsen päätä hupun suojassa

Tämä vinkki on pienten lasten vanhemmille. Voi olla hankalaa saada pidettyä pieni lapsi aloillaan. Hyvä vinkki on valita lapselle hupullinen vaate. Hupun suojassa lapsen niskaa voi tukea kädellä, niin ettei käsi kuitenkaan näy kuvassa.

Kiitos vinkeistä kuvaamoille: