Passikuva ajokorttiin

kasvot
Mikko H.·
päivitetty 7.8.2020

Ajokorttiin tarvitaan kortin haltijan valokuva. Kuvaa koskevat samat säännöt kuin passikuvaakin. Varsinaisesti siis kyseessä ei ole passikuva, koska kuva ei tule passiin, mutta käytännössä ajokorttiin tarvitaan passikuva. Kuvaa koskevat seikat ovat samat riippumatta ajokorttiluokasta.

Ajokorttiin tuleva kuva

Ajokortti
Kuva: Poliisi

Ajokorttiin tulevaa kuvaa hankittaessa pitää huomioida että, toisin kuin passihakemuksessa, ja monia lupia haettaessa, ajokorttia haettaessa kuvien (2kpl) täytyy olla paperiset, jos hakijan kuvaa ei ennalta löydy Traficomin järjestelmästä.

Kuvaa ei voi itse toimittaa Traficomin järjestelmään sähköisesti. Sähköiseen Lupahallinnon valokuvapalvelimeen toimitettu kuva ei siis kelpaa ajokorttilupahakemukseen. Sähköistä kuvaa ei voi liittää ajokorttihakemukseen.

Kuitenkin, jos olet saanut passin tai henkilökortin 1.1.2013 jälkeen, siinä käytetty kuva on siirtynyt automaattisesti Traficomin järjestelmään. Tässä tapauksessa ajokorttilupahakemukseen ei tarvitse liittää uusia kuvia.

Passi- tai henkilökorttihakemusta varten sähköisesti toimitettu kuva ei siis näy Traficomin järjestelmässä. Mutta, kun passi tai henkilökortti on myönnetty, kuva siirtyy Traficomin järjestelmään käytettäväksi.

Ajokorttilupahakemukseen käy siis myös sähköisesti toimitettu kuva, jos kuva on alun perin toimitettu passia tai henkilökorttia varten, ja tämä on myönnetty 1.1.2013 jälkeen.

Traficomin järjestelmästä löytyvä kuva on tarpeeksi tuore, jos passi, henkilökortti tai aiempi ajokortti, johon kuva on alun perin toimitettu, on edelleen voimassa. Traficomin järjestelmässä olevaan kuvaan ei siis päde max. 6 kk vanha -sääntö. (Jos toimitat uuden kuvan, niin se saa olla korkeintaan 6 kk vanha.)

Toisinpäin tämä ei toimi, eli ajokorttiin alun perin toimitettua kuvaa ei voi käyttää myöhemmässä passihakemuksessa.

Myös, jos olet hakenut aiemmin ajokorttia (1.1.2013 jälkeen), uusia kuvia ei tarvitse toimittaa. Vanhan ajokorttilupahakemuksen valokuvat siis löytyvät Traficomin järjestelmästä. Jos siis olet esimerkiksi hakenut aiemmin mopokorttia tai kevytmoottoripyöräkorttia, voi näiden hakemusten kuvat olla käytettävissä henkilöautoajokortin hakemuksessakin.

Kannattaa siis varmistaa, tarvitseeko sinun toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä ollenkaan kuvia, vai löytyykö järjestelmästä jo ennalta kelpaavat kuvat. Jos uudet kuvat täytyy toimittaa, niin vaaditaan 2kpl tulostettua passivalokuvaa.

Katso mistä saat paikkakuntasi halvimmat paperiset passikuvat.

Passikuvan ajokorttia varten voi myös ottaa itse kotona. Kuvan voi tulostaa itse tai tilata tulostuspalvelusta kotiin (edullisempaa kuin passikuva kuvaamossa).

Katso myös Traficomin ajokortti-infon tiedot. 1.1.2016 alkaen Traficom myöntää kaikki ajokortit. Ajovarma Oy toimii Traficomin palvelupisteenä, eli ajokortin hakija asioi Ajovarman kanssa, vaikka varsinaisesti ajokortin myöntää Traficom.