Passin uusiminen - vältä ruuhkat (2024)

kasvot
Mikko H.·
päivitetty 2.1.2024

Passin uusiminen on nykyään helppoa, eikä käyntiä poliisilla monasti tarvita ollenkaan. Poliisin sivuilla on kerrottu passin hakemisen ja uusimisen vaiheet yksityiskohtaisesti. Tässä sama asia tiivistettynä.

Näytän kirjoituksen lopussa myös tilastoja passin uusimisen ruuhka-ajoista, niin voit yrittää välttää ne.

Passin hakemisen ja uusimisen vaiheet

 1. Käy ottamassa passikuva, jos sinulla ei ole valmiina korkeintaan 6kk vanhaa passikuvaa. Kannattaa suosia sähköisesti Lupahallinnolle ladattavaa kuvaa. Melkein jokainen valokuvaamo hoitaa tarvittaessa kuvan lataamisen järjestelmään. Kuvan voi myös ottaa ja ladata järjestelmään itse.

 2. Täytä ja maksa passihakemus verkossa: asiointi.poliisi.fi. Hakemukseen tarvitset passikuvan sähköisen tunnuksen, jonka saa, kun kuva on ladattu lupahallinnon lupapalvelimelle. Passikuvaamot antavat sinulle tämän tunnuksen kuvan oton yhteydessä. Kahdeksassa pk-seudulla sijaitsevassa Fotoyks-kuvaamossa saat passikuvan oton lisäksi samalla tehtyä veloituksetta myyjän avustamana passihakemuksen, yhteensä alk. 19,90 €.

 3. Onko nimesi edelleen sama kuin edellisessä passissasi? Onko sinulta otettu sormenjäljet aiempaa passia varten enintään 6 vuotta sitten? Jos vastaus molempiin on kyllä, sinun ei tarvitse käydä poliisiasemalla ollenkaan. Jos vastaus toiseen tai molempiin on ei, täytät myös saman nettihakemuksen, mutta sinun täytyy käydä myös poliisiasemalla tunnistautumassa (tästä opastetaan tarkemmin poliisin nettihakemuksessa).

 4. Passi toimitetaan noudettavaksi valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan (esim. R-kioski) toimipisteeseen. Toimitusaika on 8-12 vuorokautta. Jos sinun tarvitsee käydä tunnistautumassa poliisiasemalla, toimitusaika alkaa vasta käynnin jälkeen. Lisämaksusta voi saada myös nopeutetun toimituksen. Tarkemmat tiedot poliisin sivuilla.

Katso myös alta sama tieto näppärässä infokuvassa. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Passin hakemisen vaiheet verkossa.
Kuvan lähde: Poliisi. (Suurenna kuva klikkaamalla sitä.)

Vältä passin uusimisen ruuhkat

Passin uusimisessa toistuu tietty kausivaihtelu. Alla on Googlen hakukonehakutilastoja hakutermille passi. Oletetaan, että passi-termillä tehdään Google-hakuja silloin, kun passia ollaan uusimassa.

Hakukonehakutilastojen perusteella passin uusimismäärät kasvavat tyypillisesti keväällä ja saavuttavat huippunsa kesäkuussa. Toinen usein erottuva suositumpi aika on heti joulun jälkeen tammikuun alussa. Hiljaisia aikoja taas ovat syksy syyskuusta aina joulukuuhun asti.

Lähde: Google Trends. Graafi on interaktiivinen ja päivittyy automaattisesti tuoreimmilla tiedoilla.

Jos graafi ei lataudu, voit tarkastella sitä Google Trendsissä.

Muita keinoja passin uusimisen sujuvoittamiseksi ja nopeuttamiseksi

 • Varattavan ajan poliisille voi saada vasta pitkän ajan päähän. Asian voi saada hoidettua nopeammin, jos käy poliisiasemalla ilman ajanvarausta. Varaudu kuitenkin siihen, että joudut jonottamaan paikan päällä.

 • Jos täytät sähköisen lomakkeen ja sinun tarvitsee käydä poliisiasemalla tunnistettavana, hakemuksesi käsitellään vasta käyntisi jälkeen. Verkkopalvelu kertoo hakemuksen täytön yhteydessä, jos sinun täytyy käydä poliisiasemalla. Erillistä muistutusta tästä ei kuitenkaan tule, eli ole tarkkana hakemuksen täyttövaiheessa.

 • Etenkin, jos otat kuvan itse, ota ja tarkasta kuvasi huolella. Hylätty kuva hidastaa uuden passin saamista, koska joudut ottamaan ja toimittamaan uuden. Vältä hylkäämiset tutustumalla huolella itse ottamisen oppaaseen. Tarkasta myös kaikki poliisin antamat ohjeet. Myös esimerkiksi automaatista voi saada kuvan, joka ei lopulta kelpaakaan.

 • Passin normaali toimitusaika on 8–12 arkipäivää (jos sinun tarvitsee käydä tunnistettava poliisiasemalla, toimitusaika alkaa vasta käynnistä, eikä hakemuksen täyttöpäivästä). Jos tarvit passin tätä nopeammin, voit ostaa normaaliin passiin nopeutetun toimituksen. On myös mahdollista hakea väliaikaista passia.

  • Pikatoimitus (enintään 3 arkipäivää)
  • Express-toimitus (0–1 arkipäivää, mikäli express-passikiintiössä on tilaa)
  • Väliaikainen passi (saa heti mukaan, mutta myönnetään vain erityisen painavista syistä)
 • Muista, että ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä passia noudettaessa. Tarvitset aiemman passin tai henkilökortin. Myös alle vuosi sitten vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti käy, jos sinut voidaan ongelmitta tunnistaa sen kuvasta. Jos sinulla ei ole tällaista henkilöllisyystodistusta, voit valtuuttaa toisen henkilön, jolla on voimassa oleva henkilöllisyystodistus, noutamaan passisi noutopaikasta.