Passikuvan ottaminen itse 2024 (4 vaihetta)

kasvot
Mikko H.·
päivitetty 3.1.2024

Passikuvan ottaminen itse?

Haluaisitko ottaa passikuvan itse, mutta kuvan toimittamisen ja passihakemuksen täyttämisen koko prosessi tuntuu epäselvältä? Ei hätää! Tässä kirjoituksessa on kuvattu kaikki vaiheet kuvan ottamisesta siihen saakka, kun uusi passi tai henkilökortti on kädessäsi.

Hypätään suoraan asiaan.

1. Tutustu poliisin passikuvia koskeviin ohjeisiin ja vaihtoehtoihin

Suomalaisilla passikuvilla on tiukat vaatimukset. Ohjeistusta on annettu sekä poliisin sivuilla että erillisellä Lupakuvasivulla.

Passikuvan kokovaatimukset
Kuva: Poliisi

Joskus passikuvan ottaminen kuvaamossa on helpoin ja nopein vaihtoehto. Katso passikuvien hintavertailumme etusivu tai mene suoraan valittujen kaupunkien vertailusivulle: Helsinki, Tampere, Turku, Oulu.

2. Ota itsestäsi kuva

Kun olet tutustunut yleisiin ohjeisiin, ota itsestäsi passikuva. Olen kirjoittanut passikuvan itseottamiseen kattavat ohjeet tänne: Passport Photo Lab: Ota passikuva itse kotona ilman ammattivälineitä.

Kuvan itse ottaminen on helppoa. Suosittelen kuitenkin, että tutustut kuvanottovinkkeihin, niin osaat välttää kaikki yleisimmät mokat. Selvästi epätarkkaa, rakeista tai muuten poliisin ohjeiden vastaista kuvaa ei kannata yrittää käyttää passihakemuksessa.

Passport Photo Lab -työkalua voi käyttää kuvan rajaamiseksi ja tallentamiseksi juuri oikeanlaiseksi ja oikean kokoiseksi seuraavaa vaihetta varten. Editori toimii selaimessa, eli sovellusta ei tarvitse asentaa. Editori toimii niin, että kuvaasi ei missään vaiheessa lähetetä laitteeltasi mihinkään; kuvan käsittely tapahtuu paikallisesti selaimessa. Hyvin suuri osa Passport Photo Labilla editoiduista kuvista hyväksytään.

Ruutukaappaus Passport Photo Lab -työkalusta
Editori toimii myös mobiililaitteilla.

3. Toimita kuva Lupahallinnon valokuvapalvelimelle

Kun sinulla on valmis ja oikean kokoinen kuvatiedosto, lataa se Lupahallinnon valokuvapalvelimelle osoitteessa lupakuvienvastaantotto.fi. Samaa palvelua käyttävät sekä valokuva-alan yritykset että halutessaan yksityishenkilöt.

Ruutukaappaus lupakuvienvastaanottopalvelusta
Lupahallinnon valokuvapalvelimen etusivu

Lupakuvienvastaantotto.fi-palveluun kirjaudutaan yksityishenkilönä Suomi.fi-tunnistuksella, eli pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Kuvan lataaminen palveluun sisältää muutamia tarkastusvaiheita. Huomaa kuitenkin, että kuva tarkastetaan varsinaisesti vasta kun passi- tai muu hakemuksesi käsitellään. Järjestelmään onnistuneesti ladattu kuva ei vielä tarkoita, että kuva on hyväksytty.

Samoin kuin kuvaamot, myös yksityishenkilöt voivat ladata lupakuvien vastaanottopalveluun muidenkin kuin itsensä lupakuvia. Voit esimerkiksi ladata kuvat kaikista perheenjäsenistäsi yhdellä kirjautumisella.

Kuvan onnistuneen järjestelmään latauksen jälkeen saat kuvakohtaisen koodin, eli kuvatunnuksen.

4. Tee passihakemus

Seuraavaksi mene poliisin sähköiseen asiointipalveluun. Palvelussa voit täyttää ja maksaa sähköisen passihakemuksen. Passihakemukseen syötetään aiemmin lupakuvajärjestelmästä saamasi kuvatunnus. Kuvatiedostoa ei siis liitetä varsinaiseen passihakemukseen. Tämä vaihe on täysin samanlainen olipa kuvasi sitten itse tai kuvaamossa otettu. Myös kuvaamosta saat kuvatunnuksen, jota käytetään passihakemuksessa.

Ruutukaappaus poliisin sähköisestä asiointipalvelusta
Poliisi.fi sähköisen passihakemuksen aloitus

Tarvitseeko käydä poliisiasemalla? Tarvitseeko antaa uudet sormenjäljet? Minne passi toimitetaan? Kuinka pitkä on käsittelyaika? Olen kirjoittanut näistä passin hakemiseen liittyvistä asioista tarkemmin toisessa kirjoituksessa.

5. Nouda uusi passi tai henkilökortti valitsemastasi noutopisteestä

Valmista tuli!