Ota passikuva itse

Tiesitkö, että passikuvan voi ottaa itse? Ja että itseotetun kuvan voi helposti toimittaa poliisin sähköiseen lupakuvapalveluun?

Pikaohje

  1. Ota kuva.
  2. Lataa kuva Passport Photo Lab -työkaluun, jossa voit rajata sen passikuvakokoon.
  3. Tarpeestasi riippuen tulosta kuva tai lähetä se poliisin lupakuvapalveluun (https://lupakuvienvastaanotto.fi).
Avaa Passport Photo Lab -työkalu

Kasvokuvan täytyy täyttää tietyt säännöt, jotta se hyväksytään passikuvaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kuvaa voisi ottaa kotona omalla kameralla tai kännykällä. Passikuvasääntöjen tärkeimmät ja vaikeimmat asiat ovat ilme ja asento sekä kuvan oikea rajaus. Ilme ja asento on yhtä helppo saada oikeaksi kotona kuin kuvaamossakin. Kuvan rajaukseen ja toimitukseen poliisin järjestelmään voi käyttää helppokäyttöistä työkaluamme.

Tässä artikkelissa on koottuna täydelliset ohjeet, joilla jokainen pystyy ottamaan hyvän passikuvan itse, ilmaiseksi.

Vältä vääristymät

Animaatio vääristymästä Animaatio kolmesta kuvasta, jotka on muuten otettu identtisillä asetuksilla ja kameralla, mutta kuvausetäisyys muuttuu. Kuvat on jälkikäteen rajattu niin, että kohde on saman kokoinen kaikissa kuvissa. Läheltä otetut kuvat vääristävät kasvonpiirteitä.

Usein kerrottu myytti on, että esimerkiksi kännykällä otetussa kuvassa kasvot ovat aina vääristyneet, eikä tätä voi välttää. Totuus on, että millä tahansa kameralla saa vääristyneen tai vääristymättömän kasvokuvan. Ainoastaan kuvausetäisyys, eli kameran etäisyys kohteesta, vaikuttaa piirteiden vääristymiseen.

Myös objektiivi itsessään aiheuttaa vääristymää kuvaan. Tämän vääristymän suuruus ja laatu on objektiivikohtaista. Objektiivin vääristymää voi korjata ohjelmallisesti. Sen sijaan etäisyyden aiheuttamaa vääristymää ei voi täysin korjata kuvankäsittelyllä, varsinkaan automaattisesti. Objektiivin aiheuttama vääristymä on paljon pienempää kuin etäisyyden aiheuttama. Käytännössä passikuvaa ottaessa ei tarvitse murehtia objektiivin aiheuttamasta vääristymästä koskaan. Kuvausetäisyys sen sijaan on oltava sopiva, ettei liiallista vääristymää synny.Kamera aivan kasvojen lähellä otettu kuva vääristää kasvoja. Mitä kauempaa kuva otetaan, sitä vähemmän vääristymistä syntyy. Yli 3 metrin välimatka on jo sellainen, ettei lisävälimatka enää tuo näkyvää eroa. Pienempikin etäisyys kuin 3 m riittää, mutta käsivarren mitta on liian vähän. Kännykkäkameroissa on laaja objektiivi, eli jos rajaamattomaan kuvaan haluaa kasvot koko kuvan kokoisena, täytyy kuva ottaa läheltä. Kuitenkin, jos kännykällä tai muulla laajaobjektiivisella kameralla haluaa vääristymättömän kuvan, täytyy kuva ottaa kauempaa. Kohde ei tällöin täytä koko kuvaa, mutta kuvan voi rajata jälkeenpäin.

Valokuvaamossa passikuvat ja muut muotokuvat otetaan aina muutaman metrin etäisyydeltä. Samoin ehkä muistat, kuinka koulukuvassa yksittäisiä kuvia ei oteta kamera kasvoissa kiinni, vaan useamman metrin päästä. Itse otetussa passikuvassa täytyy myös olla noin muutaman metrin etäisyys kameran ja kasvojen välillä, jos haluaa vääristymättömän kuvan.

Alla olevissa kuvasarjoissa näkyy, kuinka kameran objektiivin polttoväli ei aiheuta vääristymää, vaan nimenomaan kuvausetäisyys.


Kolme 50 mm polttovälin objektiivilla eri etäisyyksiltä otettua kuvaa. Kuvat on rajattu jälkikäteen niin, että kohde näkyy niissä saman kokoisena. Vasen kuva on otettu 30 cm päästä, keskimmäinen metrin päästä ja oikea kuva 2 m päästä kasvoista. 50 mm on hyvin kasvokuviin sopiva polttoväli.

Kolme 17 mm polttovälin objektiivilla eri etäisyyksiltä otettua kuvaa. Etäisyydet ovat samat kuin ylemmässä kuvasarjassa. 17 mm vastaa yleistä kännykän kameraa.

Esimerkkikuvista nähdään, että sekä kasvokuviin sopivalla objektiivilla että kännykän kameralla saadaan samalla tavalla vääristyneitä ja vääristymättömiä kuvia riippuen kuvausetäisyydestä. Laajemmalla objektiivilla otettuja kuvia on täytynyt rajata jälkikäteen enemmän. Alla on rajaamattomat versiot yllä olevista metrin etäisyydeltä otetuista kuvista (keskimmäiset kuvat).


Rajaamaton (vasemmalla 50 mm ja oikealla 17 mm polttoväli) kuva metrin etäisyydeltä.

Ota siis kuva niin kaukaa kuin mahdollista, vaikka kohde jäisikin tällöin pieneksi kuvan keskelle. Ota kuva kuitenkin siten, että kun kasvoista rajataan passikuva, on kuvan tarkkuus vielä tarpeeksi suuri. Kännykällä sopiva kompromissietäisyys on todennäköisesti 1 - 2 m. Kokeile ottaa kuva muutamilta eri etäisyyksiltä, ja katso mikä toimii parhaiten!

Miksi passikuva ei saa olla vääristynyt?

Esimerkiksi lentoasemilla passintarkastuksessa käytetään automaattista kasvojen tunnistusta, jossa verrataan, onko passissa passin haltijan kuva. Kasvojen tunnistus perustuu kasvojen mittasuhteiden, kuten silmien ja suun suhteellinen etäisyys toisistaan, vertailuun. Jos passikuvassa kasvojen mittasuhteet ovat selvästi vääristyneet, ei automaattinen tunnistus toimi. Tietysti muutenkin henkilön täytyy olla helposti tunnistettavissa passikuvasta.

Voiko kuvan ottaa kännykällä?

Passikuvan voi aivan hyvin ottaa kännykällä. Parempaa kameraa kannattaa tietysti käyttää, jos sellainen löytyy, mutta kännykällä pärjää aivan hyvin.

Kännyköiden kamerat ovat laadultaan täysin riittävät passikuvan ottamiseen, etenkin jos valoa on tarpeeksi. Ainoa huono puoli on se, että kännyköiden kameroiden objektiivit ovat laajoja. Tämän takia, jos kuvan koittaa jo ottovaiheessa rajata sopivaksi, vääristyvät kasvonpiirteet. Ota siis kuva kauempaa ja rajaa kuvaa jälkikäteen!

Erillistä sovellusta passikuvan ottamiseen ei tarvita. Paras valokuvaussovellus kännykässä on kännykän oma kamera.

Vinkki Jos kännykässä on sekä etu- että takakamera, käytä takakameraa. Etukamerassa on lähes aina huonompi tarkkuus ja sen objektiivi voi myös olla laajempi.

Tasainen valaistus ja tausta helposti

Hyvälläkään kameralla ei saa hyvää kuvaa huonossa valossa. Valaistus ei kuitenkaan ole mitään magiaa, jonka vain ammattilainen osaisi. Passikuvassa oleellista on, että kasvot tulee valaistua tasaisesti ja että valoa on riittävästi.

Valaistusvinkit kotikuvaajalle

  1. Valoa pitää olla tarpeeksi. Hämärähkö kattovalo pimeään vuorokauden aikaan ei riitä. Jos ulkoa ei tule tarpeeksi valoa, laita kaikki mahdolliset valot päälle ja/tai käytä salamavaloa.
  2. Avaa verhot ja ota kuva päivällä. Hyvätkään sisävalot eivät pääse valoteholtaan lähellekään auringon valoa edes pilvisenä päivänä. Kannattaa suosia luonnon valoa, kun se on mitenkään mahdollista. Päivänvalo on luonnollisemman väristä (vaaleaa), kun monet sisävalot ovat selvästi kellertäviä. Lisäksi ikkunasta tuleva päivänvalo valaisee tasaisemmin kuin pistemäisestä lähteestä tuleva katto- tai salamavalo.
  3. Käännä (sivusuunnassa) kasvot kohti kirkkainta valonlähdettä. Huolehdi, että valo tulee kasvoille tasaisesti. Esimerkiksi, jos eniten valoa tulee ikkunasta ja kohde on kylki ikkunaan päin, tulee kasvojen ikkunan puolesta enemmän valaistu.
  4. Jos voit käyttää salamavaloa, testaa, tuleeko paremman näköinen kuva ilman sitä vain sen kanssa. Jos valaistus on muuten riittävä, salaman käyttö voi tehdä kuvasta huonomman näköisen.
  5. Jos käytät salamaa, on parempi, jos salamavalosta saa epäsuoran tai sironneemman. Jos käytät kameran omaa salamaa, kokeile esimerkiksi pitää salaman edessä n. 20 cm päässä valkoista ohutta paperia. Voi myös kokeilla pitää pientä peiliä salaman edessä niin, että salamavalo heijastuu ylöspäin vaaleaan kattoon. Tämä ei ole kuitenkaan mitenkään pakollista.

Tasainen tausta

Kohteen ei kannata istua selkä aivan kiinni taustassa.

Kuvan rajaus ja toimitus

Passikuvan rajaukseen on tarkat vaatimukset. Täydellinen rajaus onnistuu kuitenkin vaivattomasti Passport Photo Lab -rajaustyökalulla. Työkalu toimii selaimessa kaikilla laitteilla. Voit toimittaa rajatun kuvatiedoston suoraan poliisin järjestelmään ja käyttää sitä esimerkiksi sähköisen passihakemuksen liitteenä. Voit myös halutessasi tulostaa työkalulla rajatun kuvan.

Vinkki Tärkein vinkki on kokeileminen. Ota monta kuvaa ja kokeile eri paikkoja ja kuvaussuuntia.
Vinkki Jos tarvitset tulostetun kuvan esim. ajokorttia varten, mutta sinulla ei ole sopivaa tulostinta, voit silti ottaa kuvan itse ja säästää. Ota kuva itse, rajaa se Passport Photo Lab -rajaustyökalulla ja tilaa kuvasta tuloste kotiisi joltain digikuvia tulostavalta palvelulta netissä.