Passikuva ajo­korttiin

Ajokorttiin tarvitaan kortin haltijan valokuva. Kuvaa koskevat samat säännöt kuin passikuvaakin. Varsinaisesti siis kyseessä ei ole passikuva, koska kuva ei tule passiin, mutta käytännössä ajokorttiin tarvitaan passikuva. Kuvaa koskevat seikat ovat samat riippumatta ajokorttiluokasta.

Ajokorttiin tuleva kuva

Tiedot varmistettu ajokorttilupa-asiat käsittelevältä Ajovarmalta syyskuussa 2016.

Ajokortti

Ajokorttiin tulevaa kuvaa hankittaessa pitää huomioida, että toisin kuin passihakemuksessa, ja monia lupia haettaessa, ajokorttia haettaessa kuvien (2kpl) täytyy olla paperiset, jos hakijan kuvaa ei ennalta löydy Trafin järjestelmästä. Sähköiseen Lupahallinnon valokuvapalvelimeen toimitettu kuva ei siis kelpaa ajokorttilupahakemukseen.

Kuitenkin, jos olet saanut passin 1.1.2013 jälkeen, niin passissa käytetty passikuva on siirtynyt automaattisesti Trafin järjestelmään. Tässä tapauksessa ajokorttilupahakemukseen ei tarvitse liittää uusia kuvia. Passihakemusta varten sähköisesti toimitettu kuva ei siis näy Trafin järjestelmässä, mutta kun passi myönnetään, niin kuva siirtyy tällöin Trafin järjestelmään käytettäväksi. Ajokorttilupahakemukseen käy siis myös sähköisesti toimitettu kuva, jos kuva on alunperin toimitettu passia varten, ja tämä passi on myönnetty 1.1.2013 jälkeen.

Toisinpäin tämä ei toimi, eli ajokorttiin alunperin toimitettua kuvaa ei voi käyttää myöhemmässä passihakemuksessa.

Myös, jos olet hakenut aiemmin ajokorttia (1.1.2013 jälkeen), uusia kuvia ei tarvitse toimittaa. Vanhan ajokorttilupahakemuksen valokuvat siis löytyvät Trafin järjestelmästä. Jos siis olet esimerkiksi hakenut aiemmin mopokorttia tai kevytmoottoripyöräkorttia, voi näiden hakemusten kuvat olla käytettävissä henkilöautoajokortin hakemuksessakin.

Kannattaa siis varmistaa, tarvitseeko sinun toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä ollenkaan kuvia, vai löytyykö järjestelmästä jo ennalta kelpaavat kuvat. Jos uudet kuvat täytyy toimittaa, niin vaaditaan 2kpl tulostettua passivalokuvaa. Katso mistä saat paikkakuntasi halvimmat paperiset passikuvat.

Katso myös Trafin tarjoamat tiedot asiasta. 1.1.2016 alkaen Trafi myöntää kaikki ajokortit. Ajovarma Oy toimii Trafin palvelupisteenä, eli ajokortin hakija asioi Ajovarman kanssa, vaikka varsinaisesti ajokortin myöntää Trafi.