Passin haku pähkinän­kuoressa

Passin haku on nykyään helppoa, eikä käyntiä poliisilla monasti tarvita ollenkaan. Poliisin sivuilla on kerrottu passin hakemisen vaiheet yksityiskohtaisesti. Tässä sama asia tiivistettynä.

Passin hakeminen

  1. Käy ottamassa passikuva, jos sinulla ei ole valmiina korkeintaan 6kk vanhaa passikuvaa. Kannattaa suosia sähköisesti Lupahallinnolle ladattavaa kuvaa. Melkein jokainen valokuvaamo hoitaa tarvittaessa kuvan lataamisen järjestelmään. Kuvan voi myös ottaa ja ladata järjestelmään itse.

  2. Täytä ja maksa passihakemus verkossa: asiointi.poliisi.fi. Hakemukseen tarvitset passikuvan sähköisen tunnuksen, jonka saa kun kuva on ladattu lupahallinnon lupapalvelimelle. Passikuvaamot antavat sinulle tämän tunnuksen kuvan oton yhteydessä.

  3. Onko nimesi edelleen sama kuin edellisessä passissasi? Onko sinulta otettu sormenjäljet aiempaa passia varten enintään 6 vuotta sitten? Jos vastaus molempiin on kyllä, sinun ei tarvitse käydä poliisiasemalla ollenkaan. Jos vastaus toiseen tai molempiin on ei, täytät myös saman nettihakemuksen, mutta sinun täytyy käydä myös poliisiasemalla tunnistautumassa (tästä opastetaan tarkemmin poliisin nettihakemuksessa).

  4. Passi toimitetaan noudettavaksi valitsemaasi R-kioskiin. Toimitusaika on 5-8 vuorokautta. Jos sinun tarvitsee käydä tunnistautumassa poliisiasemalla, toimitusaika alkaa vasta käynnin jälkeen. Lisämaksusta voi saada myös nopeutetun toimituksen. Tarkemmat tiedot poliisin sivuilla.

Alla myös sama tieto näppärässä infokuvassa.

Passikuvan hakeminen

Kuvan lähde: Poliisi