Passikuvan ottaminen itse 2025 (4 vaihetta)

Passikuvan ottaminen itse?
- Passikuvan voi ottaa itse (myös kännykällä). Itse ottaminen on vaihtoehto kuvaamokäynnille.
- Kuvausetäisyyden tulee olla vähintään 1 metri. Selfie ei käy, koska liian lyhyt etäisyys aiheuttaa vääristymää.
- Kiinnitä huomiota myös valaistukseen (suosi päivänvaloa).
- Passikuvaa koskevat viralliset ohjeet ja valmiin kuvan sähköinen toimittaminen: lupakuvienvastaanotto.fi.
- Passikuvan vaatimusten mukaiseksi rajaamiseen sekä oikeaan kokoon ja tiedostomuotoon muuttamiseen voi käyttää Passport Photo Lab -editoria.
- Tee sähköinen passihakemus: asiointi.poliisi.fi.
Haluaisitko ottaa passikuvan itse, mutta mietitkö, miten passikuvan ottaminen ja passihakemuksen tekeminen onnistuu? Ei hätää! Tässä kirjoituksessa on kuvattu kaikki vaiheet kuvan ottamisesta siihen saakka, kun uusi passi tai henkilökortti on kädessäsi.
Hypätään suoraan asiaan.
1. Tutustu poliisin passikuvia koskeviin ohjeisiin ja vaihtoehtoihin
Suomalaisilla passikuvilla on tiukat vaatimukset. Ohjeistusta on annettu sekä poliisin sivuilla että erillisellä Lupakuvasivulla.

Joissain tapauksissa passikuvan ottaminen kuvaamossa voi olla helpoin ja nopein vaihtoehto. Katso passikuvien hintavertailumme etusivu tai mene suoraan valittujen kaupunkien vertailusivulle: Helsinki, Tampere, Turku, Oulu.
2. Ota itsestäsi kuva
Kun olet tutustunut yleisiin ohjeisiin, ota itsestäsi passikuva. Olen kirjoittanut passikuvan itseottamiseen kattavat ohjeet tänne: Passport Photo Lab: Ota passikuva itse kotona ilman ammattivälineitä.
Kuvan itse ottaminen on helppoa. Suosittelen kuitenkin, että tutustut kuvanottovinkkeihin, niin osaat välttää kaikki yleisimmät mokat. Arvioi silmämääräisesti, onko kuvasi on tarpeeksi hyvälaatuinen passiin - epätarkka tai rakeinen kuva ei mene läpi poliisin tarkastuksesta.
Passport Photo Lab -työkalua voi käyttää kuvan rajaamiseksi ja tallentamiseksi juuri oikeanlaiseksi ja oikean kokoiseksi seuraavaa vaihetta varten. Editori toimii selaimessa, eli sovellusta ei tarvitse asentaa. Editori toimii niin, että kuvaasi ei missään vaiheessa lähetetä laitteeltasi mihinkään; kuvan käsittely tapahtuu paikallisesti selaimessa. Tilastojemme mukaan poliisi hyväksyy yli 95 % Passport Photo Labilla editoiduista passikuvista. Jos kuvaasi ei kuitenkaan hyväksyttäisi, voit aina täydentää passihakemustasi uudella kuvalla ilman lisämaksua – hakemuksen käsittelystä ei siis veloiteta ylimääräistä, vaikka ensimmäinen kuva ei menisikään läpi.

3. Toimita kuva Lupahallinnon valokuvapalvelimelle
Kun sinulla on valmis ja oikean kokoinen kuvatiedosto, lataa se Lupahallinnon valokuvapalvelimelle osoitteessa lupakuvienvastaantotto.fi. Samaa palvelua käyttävät sekä valokuva-alan yritykset että halutessaan yksityishenkilöt.

Lupakuvienvastaantotto.fi-palveluun kirjaudutaan yksityishenkilönä Suomi.fi-tunnistuksella, eli pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Kuvan lataaminen palveluun sisältää muutamia tarkastusvaiheita. Huomaa kuitenkin, että kuva tarkastetaan varsinaisesti vasta kun passi- tai muu hakemuksesi käsitellään. Järjestelmään onnistuneesti ladattu kuva ei vielä tarkoita, että kuva on hyväksytty.
Samoin kuin kuvaamot, myös yksityishenkilöt voivat ladata lupakuvien vastaanottopalveluun muidenkin kuin itsensä lupakuvia. Voit esimerkiksi ladata kuvat kaikista perheenjäsenistäsi yhdellä kirjautumisella.
Kuvan onnistuneen järjestelmään latauksen jälkeen saat kuvakohtaisen koodin, eli kuvatunnuksen.
4. Tee passihakemus
Seuraavaksi mene poliisin sähköiseen asiointipalveluun. Palvelussa voit täyttää ja maksaa sähköisen passihakemuksen. Passihakemukseen syötetään aiemmin lupakuvajärjestelmästä saamasi kuvatunnus. Kuvatiedostoa ei siis liitetä varsinaiseen passihakemukseen. Tämä vaihe on täysin samanlainen olipa kuvasi sitten itse tai kuvaamossa otettu. Myös kuvaamosta saat kuvatunnuksen, jota käytetään passihakemuksessa.

Tarvitseeko käydä poliisiasemalla? Tarvitseeko antaa uudet sormenjäljet? Minne passi toimitetaan? Kuinka pitkä on käsittelyaika? Olen kirjoittanut näistä passin hakemiseen liittyvistä asioista tarkemmin toisessa kirjoituksessa.
5. Nouda uusi passi tai henkilökortti valitsemastasi noutopisteestä
Valmista tuli!